Кокосова олія є одним із небагатьох продуктів, які можна віднести до категорії SUPERFOOD
Унікальна комбінація жирних кислот не лише позитивно впливає на роботу мозку, прискорює спалювання жиру та насичує тіло швидкою енергією, а ще й зменшує ризик серцевих захворювань за рахунок підвищення рівня «правильного» холестерину ЛПВЩ у крові.
- кокосова олія містить жирні кислоти з потужними цілющими властивостями
Більшість жирів у раціоні називаються тригліцеридами з довгим ланцюгом, але жири в кокосовій олії відомі як тригліцериди із середньою довжиною ланцюга (МСТ). Це означає, що жирні кислоти коротші, ніж більшість інших жирів: вони потрапляють прямо в печінку, де їх використовують як швидке джерело енергії або перетворюють на кетони. А кетони можуть бути дуже корисними для мозку, їх вивчають з погляду корисності під час лікування епілепсії та хвороби Альцгеймера.
Кокосова олія допомагає худнути!
Ожиріння є однією з найбільших проблем зі здоров'ям у світі. Хочете бути в хорошій фізичній формі? Тоді важливо підтримувати грамотний баланс між спожитими з їжею калоріями та фізичною активністю. Але зовсім непросто організувати себе на регулярні тренування, а ще складніше відмовитися від смаколиків пізно ввечері біля телевізора).
Так ось, тригліцериди із середньою довжиною ланцюга (МСТ) у кокосовій олії можуть збільшити кількість спалюваних калорій порівняно з тією самою кількістю калорій із жирів із довшим ланцюгом.
Наприклад відомо, що 15-30 грамів МСТ на день збільшують витрату енергії протягом 24 годин на 5%, що становить близько 120 калорій на день.
Кокосова олія може вбити шкідливі мікроорганізми
12-вуглецева лауринова кислота становить близько 50% жирних кислот у кокосовій олії. Коли лауринова кислота перетравлюється, вона також утворює речовину під назвою монолаурин.
І лауринова кислота, і монолаурин можуть вбивати шкідливі патогени, такі як бактерії, віруси та грибки. Було доведено, що ці речовини допомагають вбивати бактерії Staphylococcus aureus (дуже небезпечний патоген) і дріжджі Candida albicans, поширене джерело дріжджових інфекцій у людей. Це може потенційно допомогти запобігти інфекціям.
Кокосова олія може притупляє відчуття голоду, допомагаючи вам худнути!
Ще одна цікава особливість жирних кислот у кокосовій олії - це те, що вони значно знижують апетит, це пов'язано з особливостями їхнього метаболізму.
Менший апетит = менші порції, а в довгостроковій перспективі - зниження ваги при регулярному споживанні кокосової олії.
Кокосова олія - висококалорійний продукт, тому не варто додавати її до свого раціону. Але замінити деякі інші жири у Вашому раціоні на кокосову олію, якщо Ви хочете схуднути - має сенс.
Жирні кислоти кокоса можуть знизити інтенсивність і частоту судом
Дедалі більшої популярності набирає кето-дієта, яка передбачає вживання дуже невеликої кількості вуглеводів і великої кількості правильного жиру, що призводить до значного збільшення концентрації кетонових тіл у крові.
Кето-дієту рекомендовано дітям, які страждають на лікарсько-стійку епілепсію, оскільки відзначено зниження частоти нападів за такого раціону.
Кокосова олія може підняти хороший холестерин ЛПВЩ за рахунок все тих же насичених жирів + вони ж допоможуть перетворити поганий холестерин ЛПНЩ у менш шкідливу форму.
А отже, кокосова олія може бути корисною для здоров'я серця порівняно з багатьма іншими жирами.
Жирні кислоти в кокосовій олії можуть підвищити функцію мозку в пацієнтів із хворобою Альцгеймера.
Хвороба Альцгеймера є найпоширенішою причиною деменції в усьому світі та трапляється головним чином у літніх людей. Якщо коротко, то це зниження здатності використовувати глюкозу для отримання енергії в певних частинах мозку.
Активно вивчається здатність кетонів забезпечити альтернативне джерело енергії для цих несправних клітин мозку та зменшити симптоматику пацієнтів із хворобою Альцгеймера.
Обов'язково обирайте органічну, чисту кокосову олію, а не рафіновану.